کد خبر 138035
۲۷ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۷:۴۱
اخبار جعلی چه پیامدهایی به همراه دارد؟

ایجاد تنش و فضای یأس و ناامیدی در جامعه تنها یکی از اهدافی است که سازندگان اخبار جعلی آن را دنبال می‌کنند.

بر اساس رصدهای صورت گرفته، بخش زیادی از اخبار، شایعه و تصاویر جعلی و کذبی که در سایت ها و کانالهای شبکه های اجتماعی از سوی معاندین و مغرضین با هدف ایجاد تشویش اذهان عمومی تولید و منتشر می‌شود.

خبر جعلی چیزی شبیه به شایعه است و وقتی رویدادهای اصلی جامعه به خوبی شفاف سازی نشود و یا مراکزی برای ارزیابی تولید و تأیید خبر وجود نداشته باشد و از سوی دیگر رسانه‌های رسمی نیز خبرهای نادرست انتشار دهند، در این صورت موضوع بی‌اعتمادی و بی‌اعتباری از مراکز رسمی تولید خبر پیش می‌آید و فضای مناسب بیشتری برای تولید و گسترش اخبار جعلی باز می‌شود.

در این میان، عده‌ای خواسته و یا ناخواسته با انتشار شایعه و اکاذیب باعث تشویش اذهان عمومی شده و آرامش روانی جامعه را بر هم می‌زنند و برخی بصورت آگاهانه برای سودجویی، منفعت و با آگاهی کامل دست به تولید و انتشار شایعه در خصوص اخبار کذب و جعلی می‌زنند. عده ای هم ناآگاهانه از روی خوش باوری به سمت انتشار اخبار جعلی و بدون منبع می روند و امنیت روانی و ذهن و آرامش مردم را تشویش می نمایند، تا جایی که امنیت واقعی مردم به مخاطره می افتد. لذا مردم فهیم هوشیار باشند، به هیچ وجه اخبار را از منابع بی‌نام و نشان دنبال نکنند و جهت رصد و اطلاع رسانی اخبار فقط از طریق مراجع رسمی و خبرگزاری‌های معتبر موضوعات را دنبال کرده و به شایعات توجه نکنند.

در فضایی که پدیده فیک‌نیوزها رشد کند، انسجام و همبستگی اجتماعی شکل نمی‌گیرد، دلیل عمده انتشار اینها نیز پر کردن جای خالی اخبار درست است؛ چراکه جامعه نیاز خبری دارد و رسانه‌ها به نیاز خبری و اطلاعاتی جامعه پاسخ می‌دهند و وقتی این نیاز به خوبی از سوی رسانه ها تامین نشود، این فضای خالی را اخبار جعلی می‌گیرد.

البته ضرورت دارد رسانه ها در فضای واقعی و در فضای مجازی در راستای تنویر افکار عموی نقش آفرینی کنند و به مردم گفته شود که چنین اخباری منبع نداشته و جعلی است.

راهکار اساسی، وجود بستر اجتماعی محکم و همچنین مراجع رسمی قابل اتکا و خبرسازی شفاف با ارائه منبع معتبر است. مثلاً وقتی بانک مرکزی به صورت شفاف و صریح بگوید که کمبود ارز نداریم خود به خود اخبار جعلی در این ارتباط خنثی می‌شود

از عموم مردم فهیم و آگاه کشور انتظار می رود، جهت اطلاع از صحت و سقم اخبار به صدا و سیما، خبرگزاری‌های معتبر و واحد رسمی پاسخگوی سازمان های مرتبط با این موضوع مراجعه نمایند و به شایعات منتشر شده در برخی از رسانه ها و فضای مجازی توجهی نکرده و از بازنشر آنها نیز خودداری کنند.

با توجه به اینکه نشر اکاذیب یا تشویش اذهان عمومی از طریق انتشار در رسانه‌ها جرم بوده و پیگرد قانونی دارد، فعالان فضای مجازی بایستی مواظب انتشار شایعات اینچنینی در فضای مجازی باشند.

به هر وجه، با متخلفانی که در صدد ایجاد تشویش اذهان عمومی و یا سوء استفاده مالی، سیاسی و .... از اوضاع فعلی را داشته باشند، از طریق مراجع امنیتی و انتظامی برابر قانون برخورد خواهد شد. همچنین وزارت کشور بر کلیه پدیده های امنیتی، که به هر شکلی با امنیت و آرامش روانی مردم مرتبط باشد اشراف کامل داشته و تمام وقایع و حوادث بصورت لحظه ای رصد، پیگیری و مدیریت می شود.

سیدال فعال - مدیر مرکز فوریت های امنیتی و اطلاعات و اخبار

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha