اولویت اصلی حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات در سال ۱۴۰۰ باید قویتر شدن در فضای مجازی و اجرای منویات رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) در پیام نوروزی معظمله باشد. فضای مجازی نباید رها باشد تا دشمن جلو بیاید و افکار عمومی و تابآوری روانی جامعه را مدیریت کند. این موضوع در حوزه انتخاباتهای ۱۴۰۰ و مبارزه با کرونا اهمیت دارد. اخبار جعلی نیازمند مدیریت همهجانبه و ایمان به گفتمان انقلاب اسلامی در حوزه حکمرانی فضای مجازی است.
در سال گذشته، به حول و قوه الهی، کارگروه فناوری و دولت الکترونیک قرارگاه عملیاتی اقدامات بسیار گستردهای داشت. این کارگروه به عنوان بازوی فنی قرارگاه عملیاتی ستاد ملی، نقشی در ارایه گزارشهای کارشناسی از وضعیت کرونا در کشور با بهکارگیری ظرفیتهای فناوری اطلاعات و دولت الکترونیک به قرارگاه عملیاتی و کمیته امنیتی، اجتماعی و انتظامی ستاد ملی برای تصمیمگیری کارآمد و معین داشته است. یکی از مهمترین اقدامات صورت گرفته در طرح محدودیتهای هوشمند، راهاندازی سامانههای مراقبت الکترونیک بود تا از تردد مبتلایان به کرونا جلوگیری شود و زنجیرهی انتقال بیماری کووید ۱۹ در وسایل حملونقل عمومی قطع شود. اگر چه تاکنون صدها میلیون استعلام براساس کدملی مسافرین صورت گرفته است اما همچنان خطر انتقال بیماری در اتوبوسهای بین شهری و مترو جدی است. مصوبه ستاد ملی صرفا زیرساخت حقوقی برای اقدامات اجرایی را فراهم میکند اما عملیات و سپس نظارت و پیگیری تا حصول نتیجه چندین برابر اهمیت دارد.
روزانه مراجعه حضوری بسیاری مردم به ادارات، بانکها و دیگر موسسات برای پیگیری کارهای اداری خود دارند که همین موجب انتقال بیماری میشود. یکی از مهمترین اقدامات صورت گرفته در سال ۱۳۹۹، الکترونیکی شدن بیش از ۷۰۰ خدمت بود. در عملیات ویژه دولت الکترونیک که از بهمن ماه آغاز شد، سه خدمت عمومی با بیشترین تقاضای مردمی کلیه دستگاههای اجرایی شناسایی شد تا با هماهنگی آن دستگاهها در بستر دولت الکترونیک و سکوی دولت همراه پیادهسازی و عملیاتیسازی گردد.
در میان دستگاههای اجرایی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزارت کشور، سازمان تامین اجتماعی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزارت راه و شهرسازی پیشگامان اصلی بودند. راهانداز ی طرح جامع نسخهپیچی الکترونیکی (یا به طور کاملتر سلامت الکترونیک) و حذف دفترچههای کاغذی و همچنین طرح ۳۰-۷۰ سازمان تامین اجتماعی از بار مراجعات حضوری به بیمارستانها و ادارات بسیار کم کردند. همین امر موجب کم شدن نزدیک به صدمیلیون مراجعه حضوری میشود و ضمن کاهش زنجیرهی انتقال بیماری، موجب صرفهجویی در منابع و زمان و آسایش و راحتی مردم عزیز میشود.
وزارت کشور با الکترونیکیسازی بسیاری از خدمات و به ویژه موضوع مهم انتخابات الکترونیک، دستاوردهای منحصر به فردی در تکمیل و بلوغ دولت الکترونیک داشته است. وزارت راه و شهرسازی هم در سال گذشته موفق شد ۸۹٪ مراجعات حضوری اجباری خود را حذف کند. از دانشگاههای علوم پزشکی در سطوح استانی و شهرستانی انتظار میرود که با روند حذف دفترچههای کاغذی همکاری بیشتری کنند. انتظار داشتیم که در روند توزیع مرغ و دیگر اقلام، از ظرفیتهای حوزه فناوری اطلاعات و پست و بخش خصوصی برای توزیع هوشمند و بدون مراجعه حضوری استفاده شود که شاهد این صفهای طولانی نباشیم.
مهندس احسان محبی نظر
مسئول کارگروه فن آوری اطلاعات قرارگاه عملیاتی مبارزه با کرونا
نظر شما