کد خبر 232646
۱۶ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۹
قبرستان تاریخی جوی هُرهُر یزد؛ ظرفیت مغفول گردشگری مذهبی

قبرستان تاریخی جوی هُرهُر یزد؛ مکانی که تاریخ را روایت می کند مخصوصا از روی متون سنگ قبرها اما هنوز مغفول است؛ جایی که به گفته استاندار یزد قریب به ۱۰۰ مجتهد شیعه در آن آرمیده اند و ظرفیت جذابی دارد تا تبدیل به محور گردشگری مذهبی و معنوی شود. 

به گزارش روابط عمومی استانداری یزد،مهران فاطمی سه شنبه این هفته از این قبرستان تاریخی بازدید کرد تا نشان دهد بار دیگر، توجهات به این اثر تاریخی با بن مایه مذهبی جلب شده و نظام تصمیم گیری در استان دنبال ایجاد تغییرات جدی در کارکرد و احیای ظرفیت های فرهنگی-گردشگری این مکان تاریخی است. 

استاندار یزد، حین بازدید از این قبرستان جذاب و بررسی آخرین وضعیت اجرای طرح ساماندهی این مجموعه مذهبی، با بیان اینکه قریب به ۱۰۰ مجتهد شیعه در قبرستان تاریخی جوی هُرهُر آرمیده اند، گفت: این مجموعه می تواند تبدیل به محور گردشگری مذهبی و معنوی و محلی برای برگزاری مجالس دینی و مذهبی شود.

جوی هرهر به معنای «رود خروشان» است و گویا وجه تسمیه قبرستان این بوده که با پایابی ۶۰ پله ای به قبرستان مذکور منتهی می‌شده ‌است؛ یک معماری رمزآلود با اسراری سر به مهر از تاریخ.

قبرستان تاریخی جوی هُرهُر یزد؛ عجیب و همچنان سر به مهر

کارشناسان می گویند شکل و نوع سازه های گورستان جوی هرهر بازگوکننده معماری دوره قاجار و این اثر دارای قدمتی چند صدساله است که قبل از سال ۱۳۴۰ هجری شمسی از اهمیت خاصی برخوردار بود.

گروه دیگری از کارشناسان می گویند این قبرستان متعلق به دوره زندیان (۱۱۲۹ تا ۱۱۷۴ هجری شمسی) است و در این مزار، سنگ قبرهایی از دوره صفویه تا عصرحاضر به صورت لوحه ای و صندوقی وجود دارد و بقایای پنج آرامگاه خصوصی نیز باقی است.

گورستان یادشده در مرکز محله جوی هرهر  واقع و ریشه در قرن ها دارد. نام پیشین آن، فقط «مزار» بود.

جوی هُرهُر یا جُرهُر در مساحت تقریبی ۵۲ هزار مترمربعی و در مجاورت محله سرسنگ و حاشیه خیابان حضرت مهدی (عج) شهر یزد واقع شده است.

قبرستان تاریخی جوی هُرهُر یزد؛ عجیب و همچنان سر به مهر


 
استاندار یزد نیز در ارتباط با ظرفیت های مغفول مانده این قبرستان و ضرورت احیای این ظرفیت ها با اشاره به عدم شناخت نوجوانان، جوانان و حتی برخی از طلاب از شخصیت های برجسته آرمیده در این قبرستان، اظهارکرد: یکی از اقدامات مورد پیگیری در این راستا می تواند ایجاد «موزه معرفی آثار و زندگینامه علما و مفاخر» و «روایتگری برای معرفی علما» باشد. 
 
فاطمی ادامه داد: سامان اقدامات این چنینی، گامی ارزشمند در راستای معرفی علمای بزرگ یزد به نسل جوان و آگاهی این نسل از سبقه دینی، مذهبی و هویتی خود خواهد بود. 
 

قبرستان تاریخی جوی هُرهُر یزد؛ عجیب و همچنان سر به مهر


وی در ادامه با بیان اینکه علما و شخصیت های بزرگ، اعتبار و گنجینه های هر ملت هستند، اضافه کرد: عدم رسیدگی به قبرستان تاریخی و مذهبی جوی هُرهُر در طی سالیان گذشته، سبب نارضایتی مردم و به تبع آن، مطالبه ساماندهی این مجموعه شده بود.

استاندار یزد به آغاز عملیات مرمت و بازسازی این مجموعه از کمتر از یک ساله گذشته اشاره و از اقدامات و فعالیت های انجام شده در این مجموعه قدردانی کرد.

قبرستان تاریخی جوی هُرهُر یزد؛ عجیب و همچنان سر به مهر

پیش تر در ۲۴ مردادماه سال ۱۴۰۲ نیز مهران فاطمی با بیان اینکه ظاهر قبرستان جوی هرهر زیبنده جایگاه بزرگ و معنوی مجتهدان و شایسته شهر تاریخی یزد نیست، گفت: طرح بازسازی بقعه‌ها و قبور تخریب شده این مجموعه، با همکاری شهرداری و میراث فرهنگی استان انجام خواهد شد.

قبرستان تاریخی جوی هُرهُر یزد؛ عجیب و همچنان سر به مهر

فاطمی تاکید کرده بود: این قبرستان تاریخی مذهبی معنوی که بسیاری از بزرگان استان و مجتهدین در آن آرمیدند، در تراز قبرستان تخت فولاد اصفهان است و می‌تواند به قطب فرهنگی و محور گردشگری مذهبی و معنوی کشور تبدیل شود و مورد توجه مردم، علما و بزرگان قرار گیرد.

قبرستان تاریخی جوی هُرهُر یزد؛ عجیب و همچنان سر به مهر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha