به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت کشور؛ دکتر رحمانی فضلی وزیر کشور شامگاه 26 بهمن ماه در برنامه نگاه یک، انتخابات را یکی از برکات انقلاب اسلامی و یادگار امام(ره) برشمرد و گفت: قبل از مشروطه مردم نقشی در اداره کشور نداشتند، بعد از مشروطه توفیقاتی نصیب شد و مجلس و قانون گذاری ایجاد شد اما بنابه دلایلی از جمله دخالتهای خارجی توفیقی حاصل نشد اما از بهمن سال ۵۷ شرایط تغییر کرد و از آن زمان تاکنون ۳۶ انتخابات برگزار کردیم و پس از انقلاب اسلامی مردم در تعیین همه ارکان قدرت نقش آفرینی می کنند.
وزیر کشور اظهار کرد: در انتخابات کشور ما، گرچه در یک روز، رای گیری انجام می شود، اما فرایند انتخابات چندماه طول می کشد. امسال نیز از اردیبهشت ماه ستاد انتخابات تشکیل شد، و در این مدت آماده سازی شعب، صندوقها، چاپ تعرفه ها، آموزش مسئولان برگزاری انتخابات و سایر اقدامات لازم انجام شد.
دکتر رحمانی فضلی در همین راستا با اشاره به اینکه در حدود یک میلیون نفر در روز انتخابات و پیش از آن در فرایند انتخابات فعال هستند، گفت: در انتخابات امسال، در ۲۰۸ حوزه انتخابیه، نسبت جمعیت و تجارب گذشته صندوق رای خواهیم داشت. این کار بسیار عظیمی است و تا اقصی نقاط کشور و دورافتاده ترین روستاها شعبه اخذ رأی داریم و یا از صندوقهای سیار استفاره خواهد شد.
وی تصریح کرد: همه اقدامات اولیه از جمله آموزش مجریان، تدارکات، تهیه دستگاههای احراز هویت و صندوق های سیار انجام شده است و همه چیز برای برگزاری انتخابات آماده است. همچنین از حدود ۷ ماه پیش، استان به استان، به معاونین سیاسی، فرمانداران و بخشداران آموزشهای لازم داده شده است و پس از آن نیز عوامل اجرایی آموزشهای لازم را دیده اند.
وزیر کشور با اشاره به تجربه دور پیشین انتخابات و ازدحام جمعیت در برخی شعب گفت: در نوبت قبل، شورای نگهبان معتقد بود که براساس قانون اخذ رأی حتما تا ۱۲ شب تمام شود که کار سختی بود و برخی نتوانستند رای بدهند، به همین دلیل این دوره از ابتدا می گوییم شعبه ها راس ساعت ۱۲ تعطیل می شوند، همچنین در مراکز پر تجمع نیز شعب و مراکز اخذ رای را بیشتر کردیم اما باز هم اگر مردم دیرهنگام برای رای دادن به شعب مراجعه کنند، احتمال بروز مشکل و ازدحام جمعیت وجود خواهد داشت.
دکتر رحمانی فضلی در ادامه درخصوص الکترونیکی شدن عمده فرایندهای این دوره از انتخابات گفت: ۲۵ فرایند از مرحله ثبت نام اولیه تا اخذ و شمارش داریم که اکنون ۲۴ فرایند کاملا الکترونیکی شده و فقط بخش اخذ و شمارش رای مانده است. در این میان از نظر وزارت کشور، مهمترین بخش احراز هویت بود که بیشترین تخلفات در این حوزه، از طریق رای با شناسنامه جعلی، شناسنامه فرد فوتی و یا چندبار رای دادن بود که با هماهنگی های صورت گرفته با شورای نگهبان الکترونیکی کردن این بخش عملیاتی شد. دستگاههای احراز هویت بخشی در داخل کشور ساخته و بخشی نیز وارد شد.
وی ادامه داد: یا استفاده از دستگاههای احراز هویت، کارت ملی افراد اسکن و تمام اطلاعات فرد از طریق سامانه ثبت احوال به صورت آفلاین بررسی می شود و تنها موردی که با تهران چک می شود این است که فرد در حوزه دیگری رای نداده باشد.
رحمانی فضلی اضافه کرد: تخلف دیگر در فرایند انتخابات، در بخش شمارش آرا بود که امکان بروز اشتباهاتی از سوی متصدیان بود، به همین دلیل در این دوره در شمارش هر صندوق، ۲ نفر جداگانه رای های نامزدها را شمارش و در نهایت دو لیست با هم چک می شود و اگر هر دو لیست یکی باشد، امضا و تایید خواهند شد درغیر این صورت مجددا شمارش انجام می شود.
وزیر کشور در بخش دیگری از سخنان خود به نحوه نظارت بر انتخابات پرداخت وگفت: هم وزارت کشور مراقبت می کند و بازرسی دارد، هم شورای نگهبان نظارت می کند و احزاب و گروههای سیاسی نیز نمایندگانی دارند تا بتوانیم از رای مردم صیانت کنیم و حتی در یک رای تخلف نشود.
وی در همین راستا با یادآوری این نکته که در انتخابات ریاست جمهوری دور قبل، رقابت بسیار فشرده بود و تا روز آخر مهلت، اعلام نتیجه انتخابات طول کشید، عنوان کرد: با این حال طی شکایات و بازشماری صندوقها، هیچ صندوقی باطل نشد و تعداد تخلفات بسیار بسیار اندک بود. این دوره نیز دستگاهها پیشرفته تر شده است و امکان پیگیری تمامی تخلفات نیز وجود دارد تا بتوانیم امین مردم باشیم و انتخابات را به نحو احسن برگزار کنیم.
وزیر کشور در ادامه مهمترین نقش وزارت کشور، از ستاد تا فرمانداری ها، را هماهنگی اعلام کرد و گفت: در بحران ها، تأمین امنیت، مدیریت آسیبهای اجتماعی، برگزاری انتخابات و هر موضوعی دیگری، ستادهایی با حضور تعداد زیادی از دستگاهها وجود دارد که وزارت کشور مسئولیت هماهنگی این دستگاهها را برعهده دارد. در این مسیر بسیاری از افراد از جمله ذی نفعان موضوعات را پیگیری می کنند و همه به صورت دقیق کنترل و بررسی می کنند، لذا اگر ما نتوانیم هماهنگی درستی انجام دهیم به نتیجه مطلوب نخواهیم رسید.
دکتر رحمانی فضلی در ادامه درخصوص نحوه تعامل وزارت کشور با شورای نگهبان گفت: شورای نگهبان ناظر است و اختیاراتی در حوزه نظارت دارد و ما نیز مجری انتخابات هستیم. هردو در چارچوب وظایف و قوانین خود عمل میکنیم و در این چارچوب هیچ مشکلی نداریم. همچنین در سطوح مختلف جلساتی باهم برگزار می کنیم و موضوعات را بررسی می کنیم و تاکنون در حوزه اجرا و نظارت هیچ اختلافی باهم نداشته ایم. درخصوص بحث تایید صلاحیت ها، شورای نگهبان اختیارات قانونی دارد و تفسیر خود از نظارت استصوابی را دارد و البته تلاش خود را برای حفظ حقوق مردم انجام می دهد.
وزیر کشور در همین راستا با بیان اینکه باید بین هیاتهای نظارت و شورای نگهبان تفاوت قائل شد، افزود: شورای نگهبان 2 سطح دسترسی به مراتب بالاتر نسبت به هیاتهای اجرایی دارند، آنها تحقیقات محلی دارند و البته اگر به تایید و رد فردی نرسند عدم احراز می زنند.
دکتر رحمانی فضلی در همین زمینه با بیان اینکه قانون انتخابات اشکالاتی دارد، گفت: شورای نگهبان باید در مدت کوتاهی صلاحیت ۱۶ هزار نفر را بررسی کنند. به همین دلیل لایحه قانون جامع انتخابات را تدوین کردیم که هر چند در موعد مقرر ارائه شد، اما به نتیجه نرسید. در هر صورت، باید از حقوق مردم صیانت شود. اینها آبروی مردم است. رد صلاحیت فرد در افکار عمومی، شبهه ایجاد می کند و مشکلاتی برای او خواهد داشت پس باید با دقت تمام انجام شود. همچنین شورای نگهبان هم باید حافظ حقوق جامعه باشد و هم حقوق افراد که باید هردو نیز رعایت شود، در نتیجه کار بسیار دشواری دارد.
وی ادامه داد: همچنین در هیات های اجرایی کمتر از ۱۰ روز فرصت بررسی داریم. از روز ثبت نام بلافاصله استعلامات به نهادهای چهارگانه و شورای نگهبان ارسال شود و هر مدارکی که دست ما برسد رسیدگی می کنیم. ما وظیفه داریم در مدت زمان مشخص اعلام نتیجه کنیم.
وزیر کشور در پاسخ به این سوال که چرا قانون انتخابات اصلاح نمی شود، گفت: در دور قبلی از یک ماه بعد از انتخابات کار تدوین لایحه قانون جدید را شروع کردیم، لذا قانون جامع انتخابات تدوین و به دولت ارائه و بررسی شد، پس ازآن با ابلاغ سیاست کلی از سوی مقام معظم رهبری، با این سیاست ها نیز تطبیق داده شد، پس از آن در دولت تصویب و در موعد مقرر به مجلس ارسال شد اما در مجلس فرصت بررسی و تصویب نیافت. به هرحال امیدواریم مجلس جدید و تازه نفس دور بعد، در اولین گام این لایحه جامع انتخابات را تصویب کند.
دکتر رحمانی فضلی همچنین درخصوص اینکه وزارت کشور برای حضور حداکثری مردم در انتخابات چه کرده است، گفت: حضور مردم در تمامی عرصه ها مبین دفاع از آرمان و ارزشهای انقلاب بوده است. در برخی کشور ها انتخابات با ۲۰ درصد برگزار می شود اما ما نظر ویژه ای در این زمینه داریم و دشمنان نیز حضور مردم را رصد و تحلیل می کنند. در چنین شرایطی که دشمنان و کشورهای مرتجع منطقه با اقداماتی تکراری و اعمال تحریمها به دنبال ایجاد فشارهای بیشتر بر کشور و مردم ایران هستند، حضور حداکثری مردم در انتخابات مانند همیشه می تواند موجب یاس و ناامیدی آنها باشد.
وی ادامه داد: دشمنان کشور، اگر مردم در دهه فجر یا تشییع سردار سلیمانی می آیند پوشش نمیدهند اما وقتی چند ده یا چند صد، یا هزار نفر اعتراض می کنند، آن را به معنی روگرداندن مردم از انقلاب و نارضایتی مردم تعبیر می کنند. در چنین شرایطی مشارکت مردم بسیار مهم است و حضور مردم در چنین موقعیتی، حمایت از انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی و کشور خواهد بود.
وی در همین راستا ادامه داد: وزارت کشور به صورت مستقیم در بحث مشارکت وظیفه ای ندارد اما مشارکت را مرتبط با مدیریت امنیت و سیاست داخلی می دانیم، و به همین دلیل به استانداران و فرمانداران دستورات لازم داده شده تا از رسانه ها مانند صدا وسیما، فضای مجازی، علما، مراجع و گروههای مرجع در ایجاد فضای مشارکت مردم استفاده کنند. در این میان صداوسیما نقش بسیار مهمی دارد، چرا که در اغلب نظرسنجی ها بیش از ۵۰ درصد اعلام کرده اند که اخبار را از صداو سیما دنبال می کنند. امیدوارم با کمک همه بخشهای کشور، بتوانیم این گام را نیز استوارتر برداریم.
وزیر کشور در ادامه اشاره کرد: هر چند گلایه ها و مشکلاتی وجود دارد و در خصوص مسائل مختلف، اختلاف نظر، تفاوت نظر یا اختلاف سلیقه داریم اما قهرکردن با صندوق رای راهکار حل نیست، ما سابقه دیرینه در مردمسالاری نداریم اما راه تکاملی را طی می کنیم و در این مسیر مشکلات و نواقص را رفع می کنیم.
وزیر کشور در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه در این دوره از انتخابات، بیش از ۵۷ میلیون و ۹۱۸ هزار نفر واجد شرایط رای دادن هستند، اظهار کرد: از این میان قریب به ۲۸ میلیون و ۸۸۷هزار نفر بانوان و حدود ۲۹ میلیون نفر آقایان هستند. همچنین ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر رای اولی داریم.
وی با بیان اینکه دو تاریخ به شورای نگهبان برای زمان برگزاری دور دوم انتخابات اعلام شده بود، افزود: براساس نظر شورای نگهبان، دور دوم انتخابات ۲۹ فروردین برگزار می شود اما اگر مردم به صورت جدی حضور پیدا کنند، دیگر نیاز به دور دوم در بسیاری نقاط نخواهد بود. باید بدانیم انتخابات هزینه بسیاری دارد و اگر حتی یک نفر هم برای دور دوم بماند باید برای دور دوم نیز تمام هزینه های انتخابات در آن حوزه انجام شود، لذا امیدواریم مردم قاطعانه حضور یابند و کار را در دور اول تمام کنند.
وزیر کشور درخصوص انتخابات میاندوره ای مجلس خبرگان رهبری نیز گفت: در حوزه های انتخابیه تهران، خراسان رضوی، خراسان شمالی، فارس و قم میان دوره ای خبرگان را هم خواهیم داشت، هر چند، محدود است اما تمام تمهیدات اندیشیده شده است.
وزیر کشور در فراز دیگری از سخنان خود درخصوص هزینه های تبلیغاتی گفت: ما مجری اجرای صحیح و قانونی انتخابات هستیم و منطبق با قانون عمل می کنیم. تخلف در تبلیغات نیز معمولا در نوع و اندازه پوسترها، کارناوال های تبلیغاتی و برخی هزینه کردها صورت می گیرد. البته نباید هر چیزی را به عنوان رای خریدن تلقی کنیم. انتخابات با مسائل اجتماعی در هم آمیخته می شود و به همین دلیل شبهاتی ایجاد می شود.
رحمانی فضلی ادامه داد: با این وجود، با شروع فرایند انتخابات، به روسای ستاد انتخابات و نامزدها تذکرات لازم داده می شود، همچنین بازرسین انتخابات وزارت کشور، شورای نگهبان، وزارت اطلاعات و نیروی انتطامی نیز نظارت می کنند.
وی اضافه کرد: واقعا در مجموع میزان تخلفات آنقدر زیاد نیست، البته اعتراضات زیاد است چرا که رقابت شدید است. لذا در دور قبل یک صندوق رای یا اعتبارنامه یک نماینده به دلیل تخلف تبلیغاتی باطل نشد. قوه قضائیه هم کارگروه ویژه ای تشکیل داده و شعب مخصوصی نیز برای طرح و بررسی شکایات در نظر گرفته است.
وزیر کشور در ادامه افزود: اخیرا قانون شفافیت منابع مالی نیز ابلاغ شد که کار بسیار درستی است. اگر این کار انجام نشود، وقتی یک فرد هزینه های سنگین کند، سایر رقبا به تبع از آن وارد مسیر رقابت افسارگسیخته می شوند.
وی افزود: بر مبنای این قانون نامزدها باید یک حساب بانکی باز کنند، حسابداری داشته باشند، هزینه های وروردی و خروجی مشخص باشد. همچنین وزارت کشور باید برای همه شهرستان ها سقف هزینه تبلیغات تعیین کند که تلاش میکنیم هرچه سریعتر سقف ها را ابلاغ کنیم. البته این ترتیبات، در این مرحله به دلیل اینکه دیر ابلاغ شد، سخت اجرا خواهد شد.
وزیر کشور در همین راستا با بیان اینکه بهترین کنترل کننده نامزدهای اتتخابات خود مردم هستند، گفت: مردم می دانند کسی که خارج از عرف هزینه می کند در نهایت، در ورود به مجلس نمی تواند به خوبی و درستی عمل کند.
وی همچنین تصریح کرد: قانون خاصی برای تبلیغات در فضای مجازی نداریم اما مهلت قانونی تبلیغات، به طور کلی در این بازه یک هفته ای است، اما بهترین کنترل کننده خود نامزدها و طرفدارانشان هستند که رقبای خود را رصد می کنند و در صورت تخلف، به فرمانداری شکایت میکنند.
وزیر کشور در همین راستا اضافه کرد: باید برای فرهنگ سازی استفاده از فضای مجازی بیشتر کار شود، چرا که آبروی مردم درگیر این مسائل است. به عنوان مسئول شورای اجتماعی کشور انتقاداتی زیادی از سوی مردم داریم که چرا فضای مجازی مدیریت نمی شود. باید بدانیم امسال نسبت به سال گذشته ۹۰ درصد جرایم مالی در اینترنت افزایش یافته است و این امر می تواند مشکلات زیادی ایجاد کند.
وی افزود: توصیه داریم نامزدهای انتخاباتی، حریمهای اخلاقی، اجتماعی، منافع عمومی و آبروی مردم را حفظ کنند، چرا که در غیر این صورت، خود آنها نیز از این امر مصون نخواهند بود، اما اصل مدیریت فضای مجازی نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
وزیر کشور در ادامه درخصوص نحوه مدیریت در حوزه امنیت انتخابات را تشرح کرد و گفت: در انتخابات دو حوزه انتظامات و امنیت داریم. انتظامات در روز اخذ رای و برابر قانون با مسئولیت نیروی انتظامی است که در این مسیر می تواند از نیروهای دیگر نیز کمک بگیرد.
اما حوزه امنیت فراتر از این است، براساس تجربه ای که در انتخابات قبلی داریم و رصد مستمر حوزه های مختلف، برای امنیت تمام حوزه های انتخابیه، اطلس امنیتی تهیه شده است و برای مناطقی که تحرکات امنیتی وجود دارد، کاملاً آمادگی داریم که اگر مشکل خاصی باشد پیش بینی های لازم بشود.
وی افزود: در این ایام حساسیتها هم بالا می رود، و احیاناً افراد حرفهایی می زنند که در حیطه اختیارات و توانمندی هایشان نیست ولی این سخنان احیاناً می تواند مشکل آفرین باشد.
وی در همین راستا خاطرنشان کرد: ما خطوط قرمز را اعلام کرده ایم. مسائلی مانند اختلافات در مورد آب، تقسیمات کشوری و امنیتی نباید وارد مسائل انتخاباتی شود، تاکنون هم کسی در این موارد وارد نشده است ولی درصورت تخلف برخورد خواهد شد.
وزیر کشور در پایان با اشاره به شرایط موجود، گفت: احزاب و گروههای سیاسی باید تمام تلاش خود را برای مشارکت حداکثری در انتخابات داشته باشند. بحمدا... با وجود انتقادات، تمامی جناح ها نامزدهای زیادی دارند که حتی چند لیست ارائه کرده و به یک لیست اکتفا نکرده اند. نفس انتخابات مهم است و سوابق امر هم نشان داده است که مجلس در میان احزاب و جناح های مختلف چرخیده است. مردم هم به خوبی می دانند که به چه کسانی رای بدهند. مردم حافظه قوی و تاریخی دارند، ما نباید مردم را در برهه مقاومت و استقامت در این عرصه ای که کشور در فشار است، در برابر دشمنان تنها بگذاریم.
وزیر کشور همچنین در بخش پایانی این برنامه به چند سوال غیر انتخاباتی پاسخ داد.
وی درخصوص سهمیه بنزین عیدنوروز گفت: موضوع سهیمه بنزین باید در دولت تصویب شود، ولی هنوز در دولت مطرح نشده و اگر تصمیم گیری شود به مردم اعلام می شود.
وزیر کشور همچنین درباره آثار طرح مدیریت مصرف سوخت نیز گفت: این طرح آثاری متعددی در صرفه جویی، قاچاق و ذخیره سازی، و همچنین توزیع منابع درآمدی بین ۶۰ میلیون نفر داشته است که بایستی در یک برنامه مستقل بدان پرداخت.
دکتر رحمانی فصلی درخصوص مشکلات پیش آمده ناشی بارش برف در برخی استانهای کشور گفت: سالهای گذشته به دلیل کمبود بارش برف کمبود آب داشتیم و مردم تقاضای آب داشتند. امسال برف بارید و برف یک نعمت است، اما این بارش هزینه هایی نیز داشت. البته پیش از آغاز بارش برف اعلام کردیم و هشدار دادیم اما برخی توجه کافی به هشدارها نداشتند. به هرحال مدیریت برف سخت تر از سیل است. خدمات رسانی در برف نیز سخت تر است. تلاش کردیم کسی آسیب جانی نبیند، هیچکس در جاده نماند، کمک رسانی ها به سختی انجام شد اما اکنون دیگر مشکل عمده آب و برق نداریم و مهمتر اینکه در این مدت در هیچ جایی قطعی گاز نداشتیم.
وزیر کشور در پایان این گفتگوی تلویزیونی از مخاطبان و عوامل برنامه نگاه یک تقدیر کرد.
نظر شما