کد خبر 169950
۲۳ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۳:۵۲
روشنگری ستاد مرکزی اربعین حسینی

ستاد مرکزی اربعین حسینی با انتشار بیانیه ای به روشنگری نسبت به برخی انتقادهای مطرح شده درباره مشکلات تردد زایران اربعین در مرزها پرداخت.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت کشور، متن بیانیه ستاد مرکزی اربعین حسینی به شرح زیر است:
انا من حسین
بسمه تعالی
نظر به انتشار گزارش های انتقادی در برخی رسانه ها نسبت به بروز نارسایی‌هایی در پایانه های مرزی برای زوار اربعین حسینی(ع)، به منظور تنویر و روشنگری افکار عمومی، اهم تصمیمات و اقدامات انجام شده در ستاد مرکزی اربعین جهت فراهم کردن شرایط مناسب برای سفر زایران به عتبات عالیات در عراق به شرح زیر اعلام می شود:
1. در موضوع اربعین با توجه به محدودیت های ناشی از بیماری کرونا که امکان سفر زمینی را برای عموم مردم طی دو سال دشوار ساخته بود؛ دولت مردمی با تسریع در روند واکسیناسیون و مدیریت کارآمد و موفق در مهار بیماری کرونا، زمینه و فضای امید بخشی برای تسهیل ترددهای زمینی فراهم ساخت.
2. وزارت کشور به عنوان هماهنگ کننده اصلی مراسم اربعین، اقدامات و پیگیری‌های متعددی را برای تسهیل سفر زائران حسینی انجام داده است. فعال شدن مرز خسروی در کرمانشاه، تمرچین در آذربایجان غربی و باشماق در کردستان در کنار سه مرز مهران، چذابه و شلمچه به همراه هماهنگی جهت پرواز از 20 فرودگاه کشور به مقصد نجف و بغداد، حل مشکل زوار غیر ایرانی از مرز شلمچه که با تدبیر وزیر کشور صورت گرفت، از جمله تلاش‌های وزارت کشور در تسهیل هر چه بیشتر تردد عاشقان حسینی است.
3. برخلاف آنچه که در برخی رسانه ها نسبت به عدم پیش‌بینی تعداد زایران اربعین مطرح می شود، ستاد مرکزی اربعین بعنوان ساختار و سازوکار مدیریت و هماهنگی امور مراسم اربعین حسینی با  تقسیم کار ملی و ایجاد 17 زیر سیستم (کمیته)و یک شورای راهبردی، فعالیت مدیریت اربعین سالجاری را از پاییز 1400 با 17 نشست سیاستگذاری ،برنامه ریزی ،سازماندهی ،بسیج امکانات ، اجرا و کنترل های معمول از طریق نظارت مستمر بر اقدامات قبل از عملیات ،حین عملیات و.... شروع کرد.
4. با ورود متغیر با اهمیت "شدت گرما" در سال جاری و ضرورت آمادگی حداکثری دولت و نهاد های حاکمیتی، نشست های متعددی در حضور رئیس جمهوری و معاون اول ایشان تشکیل و مسائل اربعین بررسی و تصمیم گیری شد. باید توجه داشت با وجود چنین گرما و ازدحام جمعیت، هیچ‌گونه فوتی ناشی از این مساله در پایانه‌های مرزی رخ نداد و دستگاه‌های متولی نظیر وزارت بهداشت و هلال احمر با ظرفیت و آمادگی کامل در صحنه حضور دارند و تاکنون به بیش از 89 هزار و 869 نفر خدمات درمانی و پیش بیمارستانی ارائه شده است.
همچنین باید یادآور شد، رویکرد ستاد مرکزی اربعین حسینی که به صورت اطلاعیه ها و مصاحبه و گفت و گوهای خبری از سوی رئیس ستاد مرکزی اربعین حسینی بیان شده، همواره موید این امر بوده است که سالمندان، زنان باردار، کودکان و خردسالان تحت هیچ شرایطی در مراسم امسال شرکت نکنند، با این حال، عاشقان حضرت اباعبدالله(ع) در شوق رسیدن به این مراسم کمتر به توصیه ها عمل کردند.
5. بر این اساس، کار پشتیبانی و خدمات رسانی به زائران بر مبنای پیش بینی های صورت گرفته، در دستور کار ستاد مرکزی اربعین قرار گرفت که تاکنون بهسازي و تكميل پاركينگ خودروهاي شخصي حدود  600 هکتار، تأمين روشنايي و زيرساخت آب و برق 6۵۰ هکتار پاركينگ‌ها، مواكب و مسير راهپيمايي، ايجاد سردخانه جهت نگهداري آب شرب در پايانه هاي مرزي، اعزام تانکر سیار آبرسانی به پایانه های مرزی و پشت مرز ایران داخل خاک عراق، اعزام بیش از 3.000 نفر از پزشکان و پرستاران و عوامل اجرایی به کشور عراق، ارائه خدمات پزشکی در کشور عراق (پذیرش ، ویزیت های مختلف تا درمان) به 1.180.071 نفر، دایر کردن تعداد 38 واحد پایگاه‌ها و درمانگاه‌های درمانی در عراق ، استقرار 85 دستگاه خودروهای امدادی در عراق (آمبولانس، اتوبوس آمبولانس، تریلر)، فعال سازی 1685 موکب در داخل کشور و عراق، پذیرایی 27.557.065 پرس غذا در 3 وعده (صبحانه، نهار و شام)، پذیرایی 19.441.190 پرس در میان وعده و توزیع 14.855.196 قرص نان در بین زوار و اسکان 5.878.713 نفر بخشی از آن است.
همچنین از 8000 دستگاه اتوبوس بین شهری و ناوگان حمل نقل ریلی و هوایی جهت انتقال زوار استفاده می شود که همه اینها نشان دهنده پیش بینی های انجام شده از خیل عظیم عاشقان اباعبدالله الحسین(ع) در مراسم اربعین امسال است.
6. در ارتباط با ادعای مطرح شده مبنی بر عدم هماهنگی با طرف عراقی، باید یادآور شد که وزیر کشور در دو مقطع با همتای عراقی خود در ایران و عراق دیدار کرد که منجر به امضای یادداشت تفاهم برای برگزاری مراسم اربعین شد. همچنین معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور هم در سفر به عراق نسبت به عملیاتی ساختن این تفاهمنامه اقدام کرد.
لغو روادید زمینی خود به خوبی گویای آن است که مقامات جمهوری اسلامی ایران با طرف عراقی در تماس و تعامل مستمر بوده‌اند و حتی برای تسهیل سفر زایران اربعین حسینی، وزیر کشور ایران با نخست وزیر عراق هم دیدار و گفت‌وگو کرد.
7. ستاد مرکزی اربعین حسینی(ع) علاوه بر پیش‌بینی‌های داخلی، رصد تحولات سیاسی عراق را هم در دستور کار داشت و به طور مداوم با دستگاه دیپلماسی که نماینده آن نیز یکی از اعضای ستاد مرکزی اربعین است، در تعامل بوده است. از این رو، به محض وقوع تحولات چند روزه امنیتی در عراق، برای حفظ جان و امنیت زایران ایرانی، به سرعت تمام مرزها و پروازها به مقصد عراق بسته و لغو شد و متعاقبا با اطمینان از بازگشت ثبات و امنیت به عراق، روند بازگشایی مرزها از سرگرفته شد. هرچند این موضوع خود عاملی برای انباشت زایران در پشت مرزها و ایجاد برخی مشکلات شد که حل آن نیازمند زمان بود.
8. متعاقب این مساله، فقدان ظرفیت لازم در گذرگاه‌های مرزی در خروجی ایران و ورودی عراق، سبب شد تا جمعیت وارد شده به برخی پایانه های مرزی نتوانند در زمان تعیین شده از گیت ها عبور کنند. برای حل این مشکل، با حضور وزیر کشور در مرز مهران و تشکیل نشست اضطراری ستاد اربعین، تصمیم گرفته شد بدون نگرانی از تبعات سیاسی و رسانه‌ای، برای حفظ سلامت و امنیت جانی زایران، مرزها تا اطلاع ثانوی بسته شود.
9. وزیر کشور پس از این تصمیم، برای رسیدگی به وضعیت تمام مرزهای ششگانه غربی کشور، در طی 72 ساعت، خود را به تمامی گذرگاه های مرزی رساند و با روحیه خستگی‌ناپذیر از مهران تا شلمچه و چذابه، از خسروی تا باشماق و تمرچین از نزدیک با زایران و موکب داران اربعین، مسئولان و حتی طرف عراقی همچون استاندار واسط عراق دیدار کرد و تلاش خود را برای رفع مشکلات و تسهیل تردد زایران به کار بست.
10. ذکر این نکته لازم است، ظرفیت خروجی گذرگاه های مرزی ایران و ورودی عراق، روزانه تا 400 هزار نفر است و ترددها برای این تعداد، بدون مشکل خاصی انجام می شود، اما شاهد بودیم که به دلیل مشکلات سیاست داخلی عراق و مسدود شدن مرزها در آن روزها، انباشت زایر در گذرگاه ها رخ داد و این رقم به بیش از 580 هزار نفر رسید که منجر به ازدحام پشت مرزها و بروز برخی مشکلات شد.
11. ستاد مرکزی اربعین با استفاده از تمامی اسناد و مکاتبات پیشین در موضوع اربعین، نسبت به جریان امور آگاهی یافت و با استفاده از این تجارب و بهره‌گیری از دستگاه‌ها و نهادهای دخیل در موضوع اربعین، برای تامین امکانات لازم همچون حمل و نقل، آب رسانی، تامین غذای زائران در پشت مرزها، دادن خدمات بهداشتی و درمانی، ایجاد و راه اندازی دستگاه های برودتی و نیز تونل های سرد کننده و مهپاش‌ها و ده‌ها خدمت دیگر، اقدام کرد.
12. عبور بیش از سه میلیون زایر از مرز، و بازگشت بیش از یک میلیون نفر به داخل کشور، خود گویای تلاش های شبانه روزی و بزرگی است که انجام شده و گزارش کامل عملکرد ستاد مرکزی اربعین در فرصت های بعدی و پس از بازگشت آخرین نفرات از زائران به محضر ملت شریف ایران، ارائه خواهد شد. البته کار آسیب شناسی مدیریت اربعین بطور قطع و یقین در دستور کار قرار دارد و کارشناسان وزارت کشور و ستاد اربعین نقاط ضعف و قوت را بویژه در ارتباط با دستگاه هایی که تعهدات و مسئولیت های خود را به طور کامل انجام نداده اند، احصاء خواهند کرد تا در برنامه ریزی برای اربعین سال های بعد به شکل بهتری به کار گرفته شود. 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha